Priprava toplih napitkov ima vedno značaj obrednega dejanja, učinki tako pripravljenih napitkov pa ustvarjajo občutek spoštovanja do rastline, iz katere zvarek pripravljamo. Konoplja ima med blagodejnimi zelišči vsekakor še posebno mesto.
Recept je napotek za pripravo čaja iz dekarboksiliranih cvetov industrijske konoplje. Priprava napitka iz neaktiviranih cvetov konoplje je drugačna!
Potrebuješ
- 1 čajno žličko dekarboksiliranih* konopljinih vršičkov
- 2 dl vrele vode
- 2 lončka in 1 pokrov
- Fino cedilo
Priprava
- Dekarboksiliran konopljin cvet zdrobiš ali zmelješ z mlinčkom in pretreseš v lonček.
- Zelišče preliješ z vrelo vodo, lonček pokriješ in pustiš stati 5 minut.
- Čaj precediš, pokriješ in pustiš, da se ohladi na primerno temperaturo.
- Uživaš v blagodejnem napitku in opazuješ njegove učinke.
Namigi
Za boljši učinek vodo zmešaj z 0,5 dl (kokosovega) mleka ali dvema žlicama smetane.
Zeliščarji priporočajo, naj zeli vedno prelijemo brez uporabe želodkov za namakanje čaja. Poparek preventivno pijemo v količini do 0,5 litra na dan, za lajšanje tegob pa pijemo trikrat po 3 dl poparka na dan.